HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan Kayseri’de konuştu
HAK-İŞ Genel Lideri Mahmut Arslan, “En büyük sıkıntıları, sıkıntıları geride bıraktığımızı düşünüyorum ama hâlâ ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Markete gittiğinizde, alışverişe çıktığınızda çok ciddi fiyat artışları görüyoruz” dedi. Enflasyon rakamlarının üzerinde.” söz konusu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 16 ilçe belediyesinin toplu iş sözleşmesi ve ek protokollerinin Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Arslan, enflasyonla mücadelenin milli bir sorun olduğunu, toplu iş sözleşmesi ek protokollerinin anlamını yitirdiğini söyledi. Bir süre sonra enflasyon makul noktalara gelmediği sürece.
Bu tabloyu değiştirmek için her zaman birlikte çalıştıklarını belirten Arslan, “Bir yanda devletimiz, bir yanda kamu sektörü, bir yanda özel sektör, diğer yanda çalışanlar var. Bu üçlü yapı, Enflasyonla mücadele kararlılığımızı bu geçiş döneminde mümkün olduğu kadar ücretlileri ve çalışanları mağdur etmeden sürdüreceğiz. “Bu süreci adil ve hakkaniyetli bir paylaşımla tamamlamamız gerekiyor. Tüm veriler bu sıkıntılı sürecin 2025 yılına kadar devam edeceğini gösteriyor.” dedi.
HAK-İŞ olarak personel ve patron bağlarını uzlaşma ve diyalog üzerine kurduklarını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:
“Bu ülke bizim, bizim gidecek başka yerimiz yok. Nasıl ki başkaları ülkelerinde yaşadıkları zorlukları görüp ülkemize sığındılarsa, bizim de bu topraklardan sığınacak başka yerimiz yok. Gidecek yerimiz yok.” Gidecek, dinlenecek yer yok. O zaman bir kez daha bu topraklara, bu devlete, bu millete sahip çıkacağız.” En büyük zorlukları, yükleri geride bıraktığımızı düşünüyorum ama hâlâ önemli bir sorunla karşı karşıyayız. Markete gittiğinizde, alışverişe çıktığınızda enflasyon rakamlarının çok üzerinde fiyat artışları görüyoruz. İşverenlerimizi istiyoruz. “
“Türkiye bu zor ve sorunlu süreci ortadan kaldırmalı”
Arslan, belediyelerin gelirlerinde yüzde 50’ye yakın bir azalma olduğunu bildiklerini, bu zorlu süreçlerin yüklerin paylaşılmasıyla aşılabileceğini belirtti.
Enflasyon sisteminin yoksulluğu artırdığını belirten Arslan, şöyle konuştu:
“Bu Türkiye’nin modeli olamaz. Türkiye’nin bu zor ve sıkıntılı süreci sonlandırması gerekiyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde, AK Parti hükümetleri döneminde sistem aslında tam tersi işledi. Toplumun her kesimini zenginleştirmeye, zenginleştirmeye çalışıyoruz. En alt ve en üst kümeler arasındaki farkı daraltın.”Yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele için yola çıkan AK Parti’nin amacı bu olamaz. AK Parti’nin amacı bu olamaz. Daha sonra bunu ortadan geliştirmek için yine önemli adımlara ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızdan, Sayın Maliye Bakanımızdan bahsediyoruz. Toplumun tüm kesimlerini bir araya getirecek Orta Vadeli Program’dan bahsediyoruz. Bu ortak noktada buluşabilirsek, ülkemizin adına, milletimizin adına, devletimizin adına fedakarlık konusunda hep birlikte uzlaşabilirsek bu geçiş dönemini kısa sürede hep birlikte tamamlayacağız. Gelir gruplarının gelirlerinin daha da artacağı bir dönem varsa bu Türkiye için istemediğimiz bir noktadır.
Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm çalışmalarında ücretlileri enflasyona karşı korumaya çalıştığını belirtti.
Arslan, Türkiye’de 16 milyon işçinin çalıştığını, bunun sadece 2 milyon 200 bininin sendikalı olduğunu, 1 milyona yakınının kamuda çalıştığını, geri kalan 13-14 milyon işçinin de kurallarının dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. asgari ücretle bile çalışamayan işçiler var.
Arslan, özel bölümde yaptıkları sözleşmelerin çoğunun enflasyon oranında olmadığını, baz fiyatın yüzde 10-20’si oranında sözleşme imzaladıklarını anlattı.
“Dolayısıyla milyonlarca kardeşimiz özel sektörde, bugün kamuda en düşük dediğimiz rakamların bile altında yaşamaya çabalıyor. Belediyelerimizdeki tablo Kamu Çerçeve Protokolüne göre daha düşük ama biz daha iyi bir noktadayız. Özel sektörle kıyaslandığında bu rakamlar, bu fiyatlar tabi ki enflasyona bağlı. Yüksek maliyetiyle baş etmedeki tüm sorunlarımızı çözmeyecek. Tüm zorluklarımızı ortadan kaldırmayacak ve tüm bu olaylar bize bir sonuç vermeyecek. Rahat bir nefes aldık. Ancak enflasyonun aşındığı, fiyatlarımızın piyasa kurallarına göre çok gerilere düştüğü bir dönemde biz bunu bir adım daha ileriye taşımak için bir adım atıyoruz. Atama yapamayan belediyeler de var. Bugün biz Halen 11 bin 500 lira ve 12 bin liraya çalışmak zorunda olan belediye çalışanları var. Bütün bunları hesaba kattığımızda Kayseri’de önemli bir eşiği geçtik. Bu bir ücret meselesi.”
Yerel seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Arslan, “Çok şükür genel seçimlerin, Cumhurbaşkanlığı seçiminin, özellikle uluslararası güçlerin, emperyalizmin ve bazı terör örgütlerinin Türkiye’yi düzenleme girişimlerinin olduğu başarılı bir seçim dönemini geride bıraktık. Engellendi ve Cumhurbaşkanımız yeniden cumhurbaşkanı seçildi.Mart ayında milletin evlatlarının, millet evlatlarının milletin iradesiyle yeniden belediye başkanı seçildiği bir dönemi bu seçimde başarmamız lazım. Milletimizin, devletimizin, ülkemizin geleceği açısından çok kritik bir dönem. Belediye başkanlarımızdan memnunuz. Tabii ki Kayseri halkının iradesine de saygı duyuyoruz.” terimleri kullandık.
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da aile anlayışı ve kültürü içerisinde huzurlu bir ortamda çalıştıklarını, çalışanın emeğinin karşılığını alnının teri kurumadan ödüllendirdiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından toplu sözleşme ve ek protokol imzalandı.