Enis Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar duruşma durduruldu
Özden ATİK/ İSTANBUL, Arızalı MİT TIR’larının görüntülerinin Yargıtay’da yayınlanmasıyla ilgili davada, CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki davanın, üye seçildiği gerekçesiyle yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar ertelenmesine karar verildi. parlamentonun. Mahkeme, diğer sanık Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki dosyayı ayırmaya karar verdi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından ilk duruşma bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Fazilet Gül katılırken Enis Berberoğlu katılmadı. Berberoğlu avukatları tarafından temsil edildi. Devletin güvenliğine ilişkin bilgi ve belgelerin bulunduğu gerekçesiyle daha önce kapalı olarak yapılan duruşmada mahkeme, soruşturma kapsamında kapalı oturuma ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle duruşmanın açık yapılmasına karar verdi. CMK 182/2 elendi. Tutanaklarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi internet sitesinde sanık Enis Berberoğlu’nun 28. Dönem İstanbul Milletvekili seçildiği kaydedildi.
MAHKEME TERS KARARA UYDU
Mahkeme Başkanı Ferhat Şahin, kararın Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 20 Aralık 2022’de bozulduğunu belirterek, bozma kararına karşı sanığa söz verdi. Sanık Erdem Gül, “Gazeteciyim. Yargıtay’ın bozma kararını sert buluyorum. Bu nedenle eski karara direnilmesini talep ediyorum.”
Duruşma savcısı, bozma kararının yerine getirilmesini talep etti. Mahkeme, usule ve hukuka uygun olduğu gerekçesiyle Yargıtay’ın bozma kararının yerine getirilmesine karar verdi.
Bunun üzerine görüşü sorulan savcı, yargılamanın devamı için sanık Berberoğlu’nun dokunulmazlığının TBMM Genel Kurulu tarafından kaldırılmasını, bu durumun kovuşturma şartı olmasını talep etti. Berberoğlu hakkında uzaklaştırma kararı, Erdem Gül için ise ayrılık kararı verilmesini talep etti. Mütalaa üzerine konuşan Erdem Gül, Yargıtay’ın bozma kararının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Enis Berbeoğlu’nun avukatları da yürütmeyi durdurma kararına ilişkin görüşe katıldıklarını belirtti.
BERBEROĞLU’NUN DAVASI DURDURULDU
Mahkeme sanık Erdem Gül hakkındaki dosyayı ayırmaya karar verdi. Komite, Enis Berberoğlu hakkındaki davanın ertelenmesine karar verdi. Kararda, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan dava açılmış olmasına rağmen, TBMM’nin geçici 20. maddesinin getirdiği kararla milletvekili dokunulmazlığını kaybeden Berberoğlu, Anayasa’nın sonradan milletvekili seçilerek halen bu görevi yürütmesi Anayasa’nın 83/4 maddesine aykırıdır. Bu maddeye göre dokunulmazlığını yeniden kazanmış ve bu nedenle yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar CMK’nın 223/8 maddesi gereğince hüküm giymiştir. Madde uyarınca yargılamanın ertelenmesine karar verildi. Karar kesinleşince, Berberoğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılarak yargılama özetinin istenmesine karar verildi. Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması veya milletvekili statüsünün sona ermesi halinde, yargılamanın yeni belgeler üzerinden re’sen devamına karar verildi.
DAVANIN ARKA PLANI
Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larının görüntülerinin yayınlanmasıyla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun “Silahlı bir örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan cezalandırılmasına yer olmadığına karar verildi. terör örgütü”. Fazilet Gül “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan zaman aşımı nedeniyle görevden alındı. Bu karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) tarafından da onandı. İstanbul BAM cumhuriyet savcısı ve Berberoğlu’nun avukatının onay kararına itiraz etmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay’a gönderildi. Belgeyi inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Berberoğlu ve Gül hakkındaki kararının bozulmasına karar verdi.
Bozma kararıyla milletvekilliği dokunulmazlığını kaybeden Enis Berberoğlu’nun yeniden seçildiğini ve halen İstanbul Milletvekili olarak görev yaptığını anımsattı.
Anayasanın emredici kararı gereği dokunulmazlığını yeniden kazandığı belirtildi. Berberoğlu hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca ‘uzaklaştırma kararı’ verilmesi gerektiği kaydedildi. Fazilet Gül, “örgüte yardım etmek” veya “örgüt adına suç işlemek” suçundan mı cezalandırılması gerektiği konusunu tartışmadan, delilleri değerlendirmede hata yaptığını belirterek, eylemin “örgütün gizliliğini ihlal” kabahatinden başka bir şey olmadığını ifade etti. Soruşturma” kararı verildiğini ve Basın Kanunu’nun 26/1 maddesinde öngörülen 4 aylık sürenin sonunda davanın reddedildiğini belirtti. Açıldığı ve düşürülmesine karar verildiği belirtildi.